Перший Герой-доброволець

У столиці відбувся показ документального фільму «Да Вінчі». Глядачі, які попередньо зареєструвалися, змогли подивитися стрічку в кінотеатрі «Жовтень». До цього її показували у США, а в Україні — у місті Миколаєві.

Перший Герой-доброволець

Фільм розповідає про життя та подвиги Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі» — легендарного командира, добровольця та Героя України. Це унікальна історія прикарпатця, який став культовим воїном і командиром ЗСУ.

Мета фільму не лише розповісти історію життя воїна, а й дослідити еволюцію його становлення як патріота і захисника. Творці стрічки намагалися дати відповіді на питання, що впливало на формування Да Вінчі та як молодому юнакові вдалося створити один з найефективніших підрозділів на фронті.

Стрічка розкриває невідомі сторінки біографії командира, який загинув у бою під Бахмутом 7 березня 2023 року. У фільмі глядачі мають можливість почути спогади рідних, друзів і побратимів Дмитра Коцюбайла, серед яких його мама Оксана Коцюбайло, сестра Мар’яна, наречена та керівниця медичної служби «Ульф» батальйону «Вовки Да Вінчі» Аліна Михайлова. Своїми думками про Да Вінчі поділилися Головнокомандувач Збройних Сил України (2021−2024 роки) Валерій Залужний, командир батальйону «Вовки Да Вінчі» Сергій Філімонов та інші побратими, які пліч-опліч воювали з Дмитром в часи АТО та під час повномасштабного російського наступу.

Окрім інтерв’ю у фільмі представлені унікальні архівні матеріали та досі неопублікована в мережі хроніка за участю Дмитра Коцюбайла. Ці кадри дозволяють глядачам краще зрозуміти особистість легендарного командира та його внесок у захист України.

Дмитро Коцюбайло родом з села Задністрянське на Івано-Франківщині, за своє коротке 27-річне життя став культовою постаттю у лавах Збройних Сил України. Вже у 2015 році йому довірили командувати штурмовою ротою, а в 2021-му він став першим добровольцем, удостоєним звання Героя України.

— Особисто я познайомився з Дмитром у 2019 році, коли ми були на їхній базі в Авдіївці, — згадує генеральний продюсер стрічки Назар Борушок. — Я до цих пір пригадую ту чистоту, ту дисципліну, ту повагу Да Вінчі, яка була в нього до бійців. Це було щось неймовірне. Дякую Богові, що зміг все це побачити наживу.

Дмитро сидів напроти мене, за ним був портрет Шухевича. Я йому тоді говорив: «Дімо, я обов’язково зроблю про тебе фільм, блок-бастер, ти цього заслуговуєш. Бачу, що ти робиш для нашої перемоги». На що він мені відповів: «Я не дуже фото гігієнічний». Ми зняли цей фільм, але я не міг собі уявити, що він матиме такий кінець.

Знімали стрічку приблизно сім місяців. Серед локацій був Куп’янськ Вузловий, що був окупований у перші дні війни і звільнений у середині вересня 2022-го. Приїхали знімати заступника Да Вінчі Капусту. Почався арт-обстріл і нас евакуювали з того місця. Того дня нічого не зняли, але відчули той адреналін, ту атмосферу, яку люди відчувають на війни щодня.

— Коли в Україні знімається фільм, та ще й під час війни, то дуже часто доводиться всім дякувати, — зізнався режисер Володимир Сидько. — Це в першу чергу завдання режисера, він несе велику відповідальність. Насамперед хотів би подякувати Богу, що цей фільм склався. Вникали такі речі, які раціонально пояснити просто неможливо. Це був Божий промисел. Також хотів би подякувати прекрасній команді, яка зробила просто неймовірне. А ще подяка всім українським банкам, які змогли профінансувати цей проєкт.

— Коли звучить фраза — Герой України, я згадую, про яких саме героїв йде мова, — зазначив Андрій Дубас, який організував фінансування фільму. — Це про героїв, які кладуть своє життя за Україну і, зокрема, Дмитра Коцюбайла. Мама Дмитра Оксана та його наречена Аліна дозволи асоціації банків долучитися до цього проєкту.

Ми не можемо повернути назад час, ми не можемо повернути назад людей. Але можемо нести шану і вдячність тим людям, які роблять такі, без перебільшення, великі справи. Для нас велика честь, що ми долучилися до поширення цієї історії…

Після перегляду стрічки відбувся благодійний аукціон, на якому розіграли унікальний портрет Дмитра Коцюбайла, створений громадською активісткою з Миколаєва Вікторією Сокіл. Переможцем аукціону став Артем Крук, який купив портрет за 20 тисяч гривень. Ці гроші, та всі інші отримані після показу кошти будуть перераховані на поточні потреби батальйону «Вовки Да Вінчі».

Наступні покази стрічки відбудуться в Івано-Франківську та Львові. Вони стануть даниною воїну та командиру, який віддав своє життя за свободу та незалежність України. А прем’єра стрічки в українських кінотеатрах дозволить широкій авдиторії дізнатися більше про героїчний шлях Дмитра Коцюбайла та його внесок у захист нашої держави.

Фото Антона Яковлева

Друковану версію читайте в газеті «Слова Просвіти».