Е-кабінет військовозобов’язаного буде «дірявий» — експерт з кібербезпеки

Україна одна з найменш захищених країн Європи стосовно захисту персональних даних.

Е-кабінет військовозобов’язаного буде “дірявий” - експерт з кібербезпеки
Е-кабінет військовозобов’язаного буде “дірявий” - експерт з кібербезпеки

Про це в коментарі заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

«Захисту персональних даних в нашій країні приділяється замало уваги. Хоча і декларується на папері. Однак ми бачимо взлом Дії в січні 2022 року. Злив безлічі баз даних. Крім того, у нас практично усі бази даних державних установ можна купити на чорному ринку. Тому це все лише гасла про захист», — каже експерт.

Він зауважив, що в Україні досі не вирішені фундаментальні проблеми захисту реєстрів, яких у нас 340. Багато з них буде підключатися до кабінету військовозобов'язаного.

«Тому базові проблеми залишаються невирішеними, а захист реєстрів залишається слабким. Правоохоронна система залишається неефективною. А судова система в нас така сама, як і була. Також немає покращень у кібербезпеці. Тобто на старий, гнилий фундамент продовжують надбудовувати нові кабінети та інтерфейси, й замазувати яскравою фарбою прогнилі стіни. Тому без розв’язання кореневих, глибинних проблем, без перебудови фундаменту, нові послуги та кабінети й реєстри будуть залишатися вразливими. Адже дані братимуться зі старих реєстрів, які погано захищені», — каже К. Корсун.

Також, на його думку, величезна проблема у захищеності даних. Адже сказати наскільки захищений той чи інший державний сервіс неможливо.

«Всі дані по кібератакам засекречені. Їх просто немає. Ми про це взагалі не говоримо. Політика телемарафону — говоримо лише про хороше, а про проблеми, дірявий захист та корупцію — ні слова. А без об'єктивної інформації складно зробити висновок про захищеність. Закритість інформації блокує розвиток та критику. За умов повної тотальної інформаційної блокади, щодо поточного рівня кіберзахищеності і недовіри до владних інституцій, розвиток просто неможливий. Новий електронний кабінет військовозобов'язаного буде створено. Скоріш за все він буде дірявий, як і всі інші державні сервіси. Однак інформаційна політика буде такою, що критика буде блокуватися й ігноруватися. А тих, хто критикує, будуть переслідувати», — каже К. Корсун.

Він підкреслив, що Україна одна з найменш захищених країн Європи стосовно захисту персональних даних.

«У нас органи влади до цього зневажливо ставляться. Кажуть одне, а по факту показують свою незацікавленість. Крім того, суспільство також не дуже цінує свої персональні дані. Хоча в країнах Західної Європи надзвичайно уважно ставляться до цих питань. В Україні ж немає культури персональних даних. А влада поширює наратив, що всі персональні дані давно вже злиті. Все давно на чорному ринку. Виходить замкнуте коле. Адже українці не вимагають захисту персональних даних, бо вважають, що держава і так все знає, а всі бази злиті. На цьому базисі владі вигідно всі цим маніпулювати. Тому чиновники нехтують безпекою на користь зручності», — зазначає експерт.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України запустить 18 травня електронний кабінет військовозобов’язаного, який дасть можливість оновити свої дані без відвідування ТЦК.